Bocka rör i material som stålrör, hydraulrör, rostfria rör, mässingsrör, kopparrör och aluminiumrör

Tjänster

När vi ser en bit rör ser vi möjligheter. Vi ser komponenter klara att användas i ditt företags fortsatta tillverkning.

Vägen från metall till en komponent kan se olika ut. Men med precision, erfarenhet och kunskap skapar vi dagligen möjligheter för industri och näringsliv. Lite som ett hantverk. Nästan som magi. Att se ett metallstycke formas till ett avgasrör – med rätt krökning, dimension och längd – för en ny bilmodell är egentligen rätt otroligt. Men det är något vi på VittarydsVerken kan. Med kreativitet och beslutsamhet vill vi hjälpa dig att se möjligheterna. Se bortom kröken.

Stora volymer, inga konstigheter

På VittarydsVerkan i Vittaryd bockar vi årligen en miljon rör i dimensionerna Ø10-Ø90 samt robotsvetsar 300 000 avgassystem i treskift. Stora volymer ställer stora krav på organisationen. Med ett arv sprunget ur amerikanskägda Tenneco, en ledande global reservdelsleverantör, vågar vi påstå att vi har inarbetade rutiner för hög kvalitet och leveranssäkerhet.

  • En miljon rör årligen i dimensionerna Ø10-Ø90
  • 300 000 avgassystem årligen
  • ISO9001:2015

Rörbockning

Beroende på vilket typ av rör som skall bockas krävs olika tekniker som kallbockning eller med dorn. Vi bockar stålrör, hydraulrör, rostfria rör, mässingsrör, kopparrör och aluminiumrör. Vi kan också bocka rör i olika former som runda rör, plattovala rör, fyrkantsrör, rektangulära rör, massiva rör och profiler.

Rörbockning med olika tekniker

Kallbockning

Kallbockning är en teknik där man drar röret över en kurvmall och ett dragskaft används som hävarm. Hävarmen har motsvarande urskålning och gör att dragskaftet och kurvmallen bildar en tunnel motsvarande rörets ytterdiameter. Vilket gör att röret bockas och förhindrar att kröken på röret plattas till eller viks.

Bockning med dorn

Rörbockning med dorn är en teknik där dornet träs på röret före bockningen. Röret sträcks ut över dornets avrundade ände så att kröken på röret blir rund istället för tillplattad.

Läs mer om rörbockning

Avgassystem

En del av vår rörbockning innefattar avgasrör och avgassystem. Vi både bockar färdiga avgasrör samt robotsvetsar och monterar ihop kompletta avgassystem. Vi på VittarydsVerken är stolta över att sedan starten, tillsammans med Tenneco, levererat miljontals avgasrör för Volvo Cars olika bilmodeller.

Robotsvetsning

I vår stora anläggning kan vi utföra svetsjobb på våra tillverkade produkter men även på era tillverkade produkter som legoarbete. Vi har robotsvetsning för större kvantiteter men utför också manuell svetsning när det finns behov.